Hodowla pieczarek – Dobry pomysł na biznes

Polska jest liderem w Europie pod względem produkcji pieczarek. Największym odbiorcą pieczarek z Polski jest Wielka Brytania. Grzyby wyhodowane w pieczarkarniach z naszego kraju kojarzą się przede wszystkim z wysoką jakością i korzystną ceną. Pieczarki hoduje się w cyklach 6-tygodniowych na podłożach z przezroczystą grzybnią, co pozwala uzyskać ich wysoką jakość.

Co oprócz pieczarek w pieczarkarniach?

W polskich pieczarkarniach (https://adconnect.pl/rolnictwo-i-lesnictwo) najbardziej powszechna jest produkcja pieczarki białej, ale coraz częściej hoduje się również pieczarki brunatne i portobello – odmiana pieczarek o bardzo dużych kapeluszach, która świetnie sprawdza się ie tylko do faszerowania, ale coraz częściej znajduje swoje zastosowanie kulinarne w kuchni wegańskiej, gdzie pełni rolę kotleta w hamburgerach roślinnych czy doskonale sprawdza się na grillu.

Oprócz pieczarek, drugim gatunkiem grzybów, których produkcja w Polsce jest najwyższa są boczniaki. Najbardziej popularne są boczniaki ostrygowate, ale znajdziemy również odmianę boczniaków cytrynowych – znacznie mniejszych od swych poprzedników, ale ze względu na ich smak - coraz bardziej popularnych na polskich stołach.

Rosnąca produkcja grzybów orientalnych

Ze względu na stale zmieniające się trendy żywieniowe i rosnącą popularność kuchni azjatyckiej w ostatnich latach, w sklepach coraz bardziej powszechnie spotykane są grzyby jak: shiitake, enoki, shimeji białe i brązowe, uszak bzowy, a także soplówka jeżowata, bokownik i twardziak jadalny.

Zobacz również listę firm rolniczych i leśniczych: https://adconnect.pl/rolnictwo-i-lesnictwo

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać